Pas op in Amsterdam

Milieuzone brom- en snorfietsen

Uw brom- of snorfiets mag vanaf 1 januari 2018 de bebouwde kom niet meer in als hij niet aan de milieueisen voldoet. Lees verder voor meer informatie over boetes, ontheffingen en de aparte voorwaarden voor gehandicapten

Vanaf 1 januari 2018 gaat de milieuzone gelden voor brom- en snorfietsen. Het gaat om 2-takt en 4-takt brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 1 januari 2011.

Datum eerste toelating (DET)
U kunt via de website van de RDW de DET van uw brom- of snorfiets vinden. Onder de rubriek ‘Vervaldata en historie’ staat de datum eerste toelating. Dat is de datum waarop een voertuig voor het eerst een kenteken heeft gekregen.

Bebouwde kom
De milieuzone brom- en snorfiets geldt in de hele bebouwde kom. De dorpen in landelijk Noord (Durgerdam, Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp) vallen niet binnen de zone. Op www.amsterdam.nl/milieuzone vindt u een kaart van de milieuzone. U kunt hier ook checken of uw voertuig straks de milieuzone in mag.

Besluit bekijken en bezwaar maken
De milieuzone voor brom- en snorfietsen is vastgelegd in een verkeersbesluit. Dit besluit is op 13 juni genomen en wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Na publicatie hebt u zes weken de tijd om bezwaar te maken. Hoe u bezwaar maakt staat in het verkeersbeslui

Sommige voertuigen mogen straks gewoon de milieuzone in. Valt u in een van de onderstaande categorieën? Dan hoeft u niets te doen.

 • Brommers en snorfietsen met een DET (datum eerste toelating) na 1 januari 2011.
 • Brom- en snorfietsen met elektrische aandrijving
  Brom- en snorfietsen met een elektrische aandrijving en een DET van 2010 of ouder krijgen automatisch ontheffing. Dit staat bij de RDW geregistreerd. Deze voertuigen zijn namelijk uitstootvrij.
 • Gehandicaptenvoertuigen en brommobielen
  Brommobielen die als L6 zijn opgenomen in het kentekenregister van de RDW, krijgen automatisch ontheffing. Gehandicaptenvoertuigen hebben geen kenteken (wel vaak een verzekeringsplaatje).

Wilt u weten of uw voertuig in een van deze categorieën valt? Controleer uw kentekenbewijs of voer uw kenteken in op www.rdw.nl.

Datum eerste toelating (DET)
U kunt via de website van de RDW de DET van uw brom- of snorfiets vinden. Onder de rubriek ‘Vervaldata en historie’ staat de datum eerste toelating. Dat is de datum waarop een voertuig voor het eerst een kenteken heeft gekregen

Voor sommige voertuigen kunt u een ontheffing krijgen voor de milieuzone. Met een ontheffing mag het voertuig toch in de milieuzone rijden. Een ontheffing aanvragen kan vanaf 1 oktober 2017. De kosten zijn nog niet bekend. Rond de zomer volgt meer informatie.

Soorten ontheffingen
Er komen vier soorten ontheffingen:

 • ontheffing voor 4-taktbromfietsen en -snorfietsen
 • ontheffing voor gehandicapten
 • ontheffing voor oldtimers
 • ontheffing voor brom- en snorfietsen waarbij een schonere motor is ingebouwd

Ontheffing voor 4-taktbromfietsen en -snorfietsen
U kunt een ontheffing aanvragen voor een brom- of snorfiets die een 4-taktmotor heeft, een DET (datum eerste toelating) tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2011 en die niet ouder is dan tien jaar (gerekend vanaf de DET). Brom- en snorfietsen staan geregistreerd bij de RDW, maar bij deze registratie wordt het kenteken niet gekoppeld aan het kenmerk 2-takt- of 4-taktmotor. Om de ontheffing te kunnen krijgen is een visuele inspectie nodig door een scooterdealer. Tijdens deze ‘schouwing’ stelt de dealer vast of het om een 2-takt- of 4-taktmotor gaat. U hoeft de ontheffing maar één keer aan te vragen. Hij verloopt automatisch als het voertuig tien jaar oud is.

Ontheffing voor gehandicapten
Bent u gehandicapt en hebt u een brom- of snorfiets met een 4-taktmotor en een DET tussen 1 januari 2005 en 1 januari 2011, dan kunt u een ontheffing aanvragen. U moet aantonen dat u gehandicapt bent. Dat kan met:

 • een gehandicaptenparkeerkaart of
 • een medische verklaring van een arts of medisch specialist (niet uw eigen huisarts) of
 • een medische keuring door een keuringsarts van de GGD

Ontheffing voor oldtimers
Voor een brom- of snorfiets van dertig jaar en ouder kunt u een ontheffing aanvragen voor het weekend en op feestdagen. Feestdagen zijn: de officiële Nederlandse feestdagen, zoals die in artikel 3 van de Algemene termijnenwet staan. De definitie van ‘weekend’ is voor de hele milieuzone: van vrijdag 12.00 uur tot maandag om 12.00 uur. U kunt de ontheffing krijgen voor maximaal één jaar.

Ontheffing voor schonere motor
U kunt een ontheffing krijgen als u een brom- of snorfiets hebt waarvan de motor (Euro3 of ouder) is vervangen door een elektrische motor of een Euro4-motor. U moet aantonen dat de motor is vervangen. U krijgt de ontheffing in principe voor onbepaalde tijd.

Hardheidsclausule
Als een ontheffing niet mogelijk is, kunt u in zeer uitzonderlijke situaties een beroep doen op de hardheidsclausule uit het besluit. Een hardheidsclausule is een bepaling in een wet of verordening die het mogelijk maakt om van de regels af te wijken. Dat betekent dat het college van Burgemeester en Wethouders u in bijzondere gevallen toch een ontheffing kan verlenen. Dit gebeurt alleen als u bovenmatig wordt getroffen door de milieuzone en er geen andere oplossingen zijn.

Datum eerste toelating (DET)
U kunt via de website van de RDW de DET van uw brom- of snorfiets vinden. Onder de rubriek ‘Vervaldata en historie’ staat de datum eerste toelating. Dat is de datum waarop een voertuig voor het eerst een kenteken heeft gekregen.

Advertenties

Over voorziener

Ben 74 jaar inmiddels en heb interesse in de politiek en hoe wij met zijn allen leven op deze wereld van nog 13.000 km doorsnede en we elkaar bevechten meestal om dat rotgeloof
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

snap er de ballen van en heb een herseninfarct gehad in 2007 maar wou graag mijn archief terug van 2012 en niemand kan dat waarmaken

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.