HET IS GELUKT!

aarde

Beste geweldige Avaaz-gemeenschap,

Wereldleiders bij de VN-klimaattop hebben zojuist gekozen voor een baanbrekend doel dat alles kan redden waar wij van houden!

Dit is waarvoor wij de straat op gegaan zijn. Hiervoor hebben wij ondertekend, gebeld, gedoneerd, en berichten gestuurd. Dit is waarop wij gehoopt hebben: een briljant en immens keerpunt in de geschiedenis van de mensheid.

Climate March

Menselijke emissies moeten netto naar nul, zo staat het in het akkoord — wat we uitstoten in de atmosfeer en wat eruit gehaald wordt moet in balans gebracht worden. En wanneer het stof neergedaald is en het Parijs-akkoord in de handen van wetgevers is, zal duurzame energie de beste, goedkoopste en meest effectieve manier zijn om deze belofte na te komen. Dit geeft ons het platform dat we nodig hebben om de droom van een veilige toekomst voor de volgende generaties uit te laten komen!

De mensheid heeft schitterende visies voortgebracht uit de diepste crises. De Tweede Wereldoorlog gaf de aanleiding tot de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een duurzaam document dat getuigd van onze wil en ons vermogen om als één volk samen te leven. De val van het apartheidsregime heeft Zuid-Afrika naar de meest krachtige en vooruitstrevende grondwet ter wereld geleid.

Ambitieuze visies als deze zijn van bewegingen afhankelijk om breed geaccepteerd te worden, en bewegingen helpen om ze in ons dagelijks leven te verwezenlijken. Wat er nu gebeurt is hier geen uitzondering op:

Klik hier voor het verhaal achter onze klimaatreis en vier met ons mee.

In de afgelopen weken heeft onze gemeenschap een uitzonderlijke rol gespeeld om te helpen deze historische overeenkomst binnen te slepen. Nadat wij wereldwijde records verbraken door overal ter wereld met honderdduizenden mensen de straat op te gaan, brachten wij — letterlijk — onze stemmen naar de top: de persoonlijke boodschappen van leden begroetten de afgevaardigden toen ze naar binnen liepen. Vervolgens hebben Avaaz-medewerkers onze petitie rechtstreeks overhandigd aan de secretaris-generaal van de VN, het startschot voor een ongelooflijke reeks campagnes.

“Toen de secretaris-generaal van de VN in 2014 zijn VN-klimaattop bijeenriep en honderdduizenden mensen in New York de straat opgingen, dat was toen we wisten dat de macht van het volk aan onze kant stond.”
– Christiana Figueres, hoofd van de VN-klimaatbesprekingen, spreekt over de kracht van onze marsen in haar afsluitende toespraak op de top.

Vanaf het startschot tot de finish van deze besprekingen — elke keer dat een overheid vooruitgang blokkeerde, kwamen wij in actie, en elke keer dat een overheid het voortouw nam, gaven wij onze steun en aanmoediging. Onze gemeenschap heeft wereldleiders opgeroepen om meer te doen, met 45 verschillende acties in slechts 14 dagen. En de impact die wij hadden was ongelooflijk:

Climate March

Nadat India zich uitsprak tegen 100% schone energie, maakten Avaazers opnames in een ondergelopen Chennai, en de beelden hiervan werden samen met berichten vanuit heel India op een scherm in de top afgespeeld. Een dag later kondigde de media aan dat Modi zijn koers gewijzigd had, en zei: “Maar wat heeft tot deze ommekeer geleid?… Een video met interviews van overlevenden van de overstromingen in Chennai werd op gigantische schermen getoond in het conferentiecentrum waar de klimaatbesprekingen plaatsvonden.”

En dat was nog maar het begin — onze evenementen, marsen, berichten en video-oproepen waren non-stop te zien naast de belangrijkste onderhandelingsruimte. Staatshoofden, ministers, en al hun personeel werden aan ons en onze oproep herinnerd, elke dag opnieuw.

Vervolgens hebben wij Parijs volgeplakt met posters met de gezichten van de ergste lobbyisten voor fossiele brandstoffen en ontkenners van klimaatverandering, om ministers op te roepen hen te negeren. De lobbyist van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijf trok zich hierna volledig terug uit de besprekingen!

Toen duidelijk werd dat Argentinië en Saoedi-Arabië grote dwarsliggers waren, hebben Avaaz-leden in beide regio’s direct actie ondernomen, en de media stond er bomvol mee. In Argentinië werd de nieuwe president, die had toegezegd om aan hernieuwbare energie te werken, overspoeld met oproepen om een delegatie naar Parijs te sturen. En een paar dagen later kwamen ze daar aan. De Saoedische regering was zo bezorgd over alle publiciteit dat een advocaat namens het koninkrijk belde om onze medewerkers mee te delen dat ze ons zouden gaan aanklagen.

En een paar uur geleden heeft de Duitse minister Avaaz-leden persoonlijk bedankt, omdat zij en haar delegatie zich constant gesteund voelden tijdens de onderhandelingen.

Maar veruit de meest effectieve actie van onze gemeenschap was waarschijnlijk het inzamelen van honderdduizenden dollar om een sterke vertegenwoordiging van de Marshalleilanden bij de besprekingen te ondersteunen. Hun minister groeide uit tot één van de helden van Parijs — hij kondigde een “High Ambition Coalition” aan die gehakt maakte van de giftige verdeeldheid tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond, en hij kreeg 100 landen zover om de handen ineen te slaan.

Toen zij andere landen opriepen om zich bij hen aan te sluiten, lanceerden Avaazers campagnes en stuurden zij sms’jes naar de afgevaardigden van grote opkomende economieën — Brazilië nam binnen een paar uur contact op met Avaaz-personeel, en 48 uur later deden zij ook mee met deze ambitieuze coalitie.

En dat zijn nog maar een paar van de geweldige campagnes die wij in korte tijd met elkaars hulp gevoerd hebben!

Iedereen verwachtte dat de klimaatconferenties op een mislukking zouden uitlopen. Telkens weer zeiden beleidsmakers tegen Avaaz-medewerkers: “mensen geven niets om klimaatverandering.” Maar wij wisten wel beter. We wisten dat deze gemeenschap met miljoenen leden consequent het redden van onze planeet als belangrijkste prioriteit koos voor ons gezamenlijke werk, jaar in, jaar uit.

Sinds 2007, in Bali, Kopenhagen, bij G7-toppen, in de belangrijkste hoofdsteden, en nu in Parijs — zo hebben wij geholpen om aan beleidsmakers duidelijk te maken dat zij het volledig bij het verkeerde eind hadden:

 

Het pad uitstippelen in Bali (2007): De klimaatreis van onze gemeenschap ging 8 jaar geleden in Bali van start. Daar stuurden Avaazers duizenden berichten naar landen die dwarslagen en financierden we een advertentie die er volgens de grootste Japanse krant voor gezorgd heeft dat de overheid haar positie wijzigde. Samen hielpen wij om druk te zetten op wereldleiders om overeenstemming te bereiken over een routekaart om het pad vrij te maken naar de grote klimaattop in Kopenhagen en het uiteindelijke akkoord in Parijs.

“De olifant is in beweging” (2008-09): Onze gemeenschap heeft zich een jaar lang volledig gericht op de top in Kopenhagen — we organiseerden honderden nachtwakes en protesten over de hele wereld, belden honderdduizenden keren naar besluitvormers, overhandigden miljoenen handtekeningen, en zetten een grote stunt op om presidenten en premiers wereldwijd wakker te schudden. Wereldleiders zijn er toen niet in geslaagd om geschiedenis te schrijven, maar zoals een Avaaz-lid het stelde: “De olifant is in beweging gekomen. En als een olifant eenmaal in beweging is, is hij moeilijk tegen te houden…”

“Jullie brengen het idealisme van de wereld naar voren… onderschat de invloed op de wereldleiders hier niet.”
– Gordon Brown, premier, Verenigd Koninkrijk, 2009

Weigeren om hoop te verliezen (2010-13): Ondanks dat het resultaat in Kopenhagen tegenviel, heeft onze beweging nooit de hoop opgegeven. Integendeel! In elk land grepen Avaaz-leden alle kansen aan om door te vechten voor het klimaatbeleid dat wij nodig hadden. We protesteerden bij de top in Durban in solidariteit met ontwikkelingslanden, organiseerden een wake bij kaarslicht in de nasleep van de nucleaire ramp in Japan, en verzamelden 1,5 miljoen handtekeningen om het waardevolle Amazonegebied te redden.

Onze beweging verder opbouwen (2010-13): In Kopenhagen was duidelijk geworden dat wij veel groter moesten worden om de lobbyisten voor fossiele brandstoffen te kunnen verslaan en onze politici te overtuigen. En dat is wat wij gedaan hebben — wij zijn van 3 miljoen naar meer dan 30 miljoen leden gegaan!

De grootste klimaatmars ooit (2014): Na maanden van voorbereiding met vele partnerorganisaties slaagden wij erin om meer mensen op de been te krijgen voor het klimaat dan ooit tevoren. Op de vooravond van een cruciale VN-klimaattop — met 400.000 mensen in New York en nog eens 300.000 op andere plekken wereldwijd — kwamen wij met één krachtige boodschap: de wereld wil 100% duurzame energie. Een paar weken later ondertekenden de VS en China een bepalende overeenkomst om emissies te beperken. Het politieke momentum op klimaatgebied was op gang gekomen.

“Onze burgers blijven de straat opgaan. We kunnen niet doen alsof wij hen niet horen. We moeten hun oproep beantwoorden.”
– Barack Obama, toespraak aan de VN, 2014

 

Tijd voor klimaathelden (2015): Met de wind van de klimaatmarsen in onze rug, richtten we onze pijlen op de rijkste economieën. We trokken alles uit de kast om de Duitse leiderschapsrol binnen de machtige G7 te ondersteunen. Duizenden van ons financierden opiniepeilingen en treffende advertenties om de belangrijkste dwarsliggers in het nauw te drijven, en we overhandigden onze petitie met 2,7 miljoen handtekeningen persoonlijk aan alle betrokken ministers van Duitsland en Frankrijk — inclusief een persoonlijke afspraak met de Franse president Hollande. Honderden Avaazers hebben de Duitse bondskanselier Merkel op de voet gevolgd naar bijna elk evenement dat zij bijwoonde, om haar op te roepen om onze klimaatheld te worden. Het resultaat? G7-leiders namen afscheid van fossiele brandstoffen door toe te zeggen dat ze koolstofvervuiling in de loop van deze eeuw volledig zullen afbouwen! Het tij begon te keren.

Voor Parijs en alles waar wij van houden (2015): Het aftellen naar Parijs was begonnen, en honderdduizenden van ons hadden zich aangemeld om de straat op te gaan vlak voor de cruciale top. Evenementen en protestmarsen werden overal ter wereld door Avaazers voorbereid. Maar de tragische aanslagen raakten ons allemaal, en de geplande mega-mars in Parijs en andere evenementen over heel Frankrijk waren niet langer mogelijk…

Avaazers sloegen toen met hoop en creativiteit de handen ineen, en in een paar dagen tijd verzamelden wij meer dan 22.000 schoenen in het hartje van Parijs — een prachtig symbool voor alle mensen die niet de straat op konden. Ook de paus en de secretaris-generaal van de VN doneerden hun schoenen!

En terwijl de wereldleiders in Parijs aankwamen, braken wij onze eigen record! Van São Paulo, tot Amsterdam, tot Sydney — meer dan 785.000 mensen kwamen op de been tijdens 2.300 evenementen in 175 landen. Met één stem riepen wij op tot een toekomst met 100% duurzame energie om alles waar wij van houden te redden. Stel je eens voor hoe het geweest zou zijn als ook in Parijs en over heel Frankrijk honderdduizenden mensen op de been hadden kunnen komen!

Berichten en beelden van de wereldwijde marsen verspreidden zich als een lopend vuurtje. De voorpagina’s van grote kranten wereldwijd stonden er vol mee, honderden internationale en nationale nieuwsorganisaties deden er verslag van, en middenin het conferentiecentrum waar de top plaatsvond was het op een groot scherm te zien. De toon was gezet.

We hebben nog tientallen jaren werk in het vooruitzicht om de belofte die van dit moment uitgaat waar te maken. We hebben meer ambitie nodig om ons doel van 100% duurzame energie voor 2050 te bereiken, in plaats van “in de tweede helft van de eeuw” zoals nu in het akkoord staat. De rijke landen moeten meer geld aan ontwikkelingslanden geven, zodat zij kolen simpelweg kunnen overslaan en miljoenen mensen uit de armoede kunnen halen. We moeten druk uitoefenen op overheden overal ter wereld om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden zodat eilandstaten het kunnen overleven. En, het allerbelangrijkst, we moeten ervoor zorgen dat al onze overheden zich aan de beloftes houden die zij nu in Parijs gemaakt hebben.

Maar we hebben ook veel overwinningen geboekt —

  • Ten minste 100 miljard financiering na 2020 zodat de geldstroom naar arme landen nog tientallen jaren in stand blijft;
  • Een belofte om elke vijf jaar bijeen te komen om de ambitie te verhogen en naar de dag toe te werken waarop de wereldwijde emissies netto nul zijn; en
  • Wereldwijde overeenstemming dat klimaatverandering een wereldwijd probleem is, waarvoor de medewerking van Saoedi-Arabië tot Spanje tot Senegal vereist is om de mensheid een toekomst te kunnen bieden.

Het allerbelangrijkst is dat er gisteren een duidelijke boodschap gestuurd is naar investeerders overal ter wereld: het pompen van geld in fossiele brandstoffen is een waardeloze investering. De echte winst gaat uit hernieuwbare energiebronnen komen. Technologie die ons dichter bij 100% duurzame energie brengt is de “money maker” van de toekomst.

Op historische momenten begint de wind uit een andere hoek te waaien — en het is bijna alsof je dit kan ruiken. De besten van ons benutten deze kracht, en gebruiken het om de nieuwe koers te varen. Denk aan onze broers en zussen in Zuid-Afrika die gelijke rechten verkregen, LHBT’s in de Verenigde Staten die nu mogen trouwen met diegene waar zij van houden, of de geweldloze beweging van Gandhi die India nieuwe hoop bracht — een nieuwe wind steekt nu op, en het voelt fantastisch.

Laten wij deze kracht benutten en de zeilen hijsen. Laten wij onder de vlag van onze gezamenlijke menselijkheid de oceanen, rivieren en meren overbruggen die ons verdelen. Laten wij de belofte die van dit moment uitgaat met beide handen aangrijpen, en onze kinderen een toekomst geven die schitterend, veilig en duurzaam is.

Vol spanning voor alles wat wij de komende jaren samen zullen bereiken,

Emma, Iain, Alice, Ricken, Oscar, Marie, Ben, Mojgone, Alex, Melanie, Luis, Sam, Nic, Rich, Fatima, Mia, Oli, Pascal, Risalat, Christoph, Stephen, Nataliya, Andrea, Sobaika, Heather en het hele Avaaz-team.Avaaz is een internationaal campagnenetwerk van 42 miljoen mensen
en streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking. (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld; ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen. Lees meer over de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

Advertenties

Over voorziener

Ben 74 jaar inmiddels en heb interesse in de politiek en hoe wij met zijn allen leven op deze wereld van nog 13.000 km doorsnede en we elkaar bevechten meestal om dat rotgeloof
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

snap er de ballen van en heb een herseninfarct gehad in 2007 maar wou graag mijn archief terug van 2012 en niemand kan dat waarmaken

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.