GOED NIEUWS UIT PARIJS!

aarde

Beste Avaazers,

Eindelijk — Er is goed nieuws vanuit de klimaattop in Parijs!

Een coalitie van meer dan 100 landen die ruim zes maanden geleden in het geheim gevormd is, heeft zichzelf geopenbaard. De coalitie bestaat uit rijke en arme landen uit alle delen van de wereld en heeft aangekondigd dat het een zeer ambitieus en wettelijk voorstel wil doorvoeren.

100 procent duurzame energie zal echter niet bereikt worden als Bazilië, China, India en Zuid-Afrika niet akkoord gaan.

We hebben nog iets minder dan 48 uur om deze landen te laten weten dat mensen over de hele wereld willen dat ook zij het ambitieuze collectief gaan steunen. Als er genoeg druk wordt uitgeoefend op Brazilië, China en Zuid-Afrika, kunnen deze landen overtuigd worden om aan te sluiten en zal India stoppen met het blokkeren van de deal, wetende dat ze daar verantwoordelijk voor gehouden zullen worden.

Zo overwinnen we in Parijs! Onderteken de petitie en laat iedereen weten dat — voor iedere 10,000 mensen die tekenen een SMS gestuurd zal worden naar de delegaties van deze vier landen. Hierin staat dat de hele wereld wil dat ook zij de overeenkomst steunen die vaststelt dat onze planeet 100% duurzame energie zal gaan gebruiken:

https://secure.avaaz.org/nl/coalition_of_ambition_11/?bTpgHab&v=70739&cl=9148613621

Deze coalitie, die werd gestart door de Marshall Eilanden, vertegenwoordigt meer dan de helft van de landen op aarde.

79 van deze landen zijn Afrikaans, Aziatisch of Latijnsamerikaan, maar ook de grootvervuilers van de EU en de VS doen mee. Het grote doel van de coalitie is om 100% duurzame energie te gaan gebruiken, waarbij financiële steun geboden zal worden aan de armste landen om veranderingen door te voeren. Daarnaast zal er een scherpe regelgeving geformuleerd worden, waarbij verplichtingen na verloop van tijd verhoogd zullen worden en ieder land verantwoordelijkheid zal dragen.

Eerdere pogingen om een klimaatverdrag te maken zijn tot op de dag van vandaag altijd gedwarsboomd door de landen die het meest vervuilen of de landen die vinden dat ze de minste verantwoordelijkheid dragen voor deze noodsituatie. Dit nieuwe verbond brengt beide groepen samen. Hoewel de — terechte — grootste financiële verantwoordelijkheid zal liggen op de schouders van de grootste vervuilers, garandeert dit voorstel dat onze economieën koolstofarm zullen worden.

Als we ervoor kunnen zorgen dat de overgebleven, invloedrijke, landen zich aansluiten bij deze machtige nieuwe groepering, is dat onze beste kans op een sterk en daadkrachtig duurzaamheidsverdrag.

India is het belangrijkste land dat graag steenkool wil blijven gebruiken. China is echter wereldleider op het gebied van duurzame energie en Brazilië heeft zelf ook zeer ambitieuze nationale doelen gesteld, wat betreft de overgang naar duurzame energie. Er is dus eigenlijk geen enkele reden waarom die laatste twee zich niet aansluiten bij een verbond dat ervoor zorgt dat de rest van de wereld hun voorbeeld zal volgen. Ze vinden echter dat het niet passend is om doelen te stellen waarbij het belang van de armere landen buiten beschouwing worden gelaten. Toch zijn ook de armste landen van onze planeet, waarvan Angola in de coalitie de vertegenwoordiger is van de 48 meest kwetsbare landen, het eens met de voornemens die in het plan zijn opgenomen.

Als we nu allemaal meehelpen en ervoor zorgen dat iedereen die we kennen de petitie ondertekent, dan kunnen we samen een orkest van telefoons creëren bij de delegaties die deze deal kunnen maken of breken! Nog nooit eerder hebben we hiervoor SMS berichten gebruikt, maar dit voorstel voor een veilige en schone toekomst is een dubbeltje op zijn kant! Meld je nu aan:

https://secure.avaaz.org/nl/coalition_of_ambition_11/?bTpgHab&v=70739&cl=9148613621

Onze gemeenschap heeft acht jaar lang gewerkt om dit klimaatakkoord te bereiken. Samen hebben we de twee grootste klimaatdemonstraties in de historie op touw gezet en de grootste petitie ooit voor 100% duurzame energie tot aan de conferentiezalen van Parijs gekregen – laten we ervoor zorgen dat eenieder van ons die berichten heeft gestuurd, Tweets heeft gepost, petities heeft getekend, of die meegelopen heeft in de demonstraties, gehoord zal worden tijdens het klimaatcongres!

Met hoop en vastberadenheid,

Alice, Alex, Meredith, Antonia, Camille en het hele Avaaz team

Bronnen in het Engels:

COP21: Minister aan laatste zet tijdens klimaattop Parijs (BBC)
http://www.bbc.com/news/science-environment-35022090

Coalitie streeft in Parijs naar ambitieuze en bindende klimaatovereenkomst (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/08/coalition-paris-push-for-binding-ambitious-climate-change-deal

China verwacht ‘ambitieuze, wettelijk bindende deal’ tijdens klimaatcongres in Parijs (China Daily)
http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/greenchina/2015-11/19/content_22485636.htm

BASIC optimistisch over wettelijk bindende overeenkomst in Parijs (The Hindu)
http://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/cop21-basic-group-says-legally-binding-paris-deal-in-sight/article7962405.ece

UITLEG: De lange-termijn doelen van de klimaattop in Parijs (Carbon Brief)
http://www.carbonbrief.org/explainer-the-long-term-goal-of-the-paris-climate-deal
Avaaz is een internationaal campagnenetwerk van 42 miljoen mensen
en streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking. (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld; ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen. Lees meer over de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

Advertenties

Over voorziener

Ben 74 jaar inmiddels en heb interesse in de politiek en hoe wij met zijn allen leven op deze wereld van nog 13.000 km doorsnede en we elkaar bevechten meestal om dat rotgeloof
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op GOED NIEUWS UIT PARIJS!

 1. Republikein zegt:

  Nieuws uit het Paradijs is altijd goed.

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Sorry, klimaat is niet maakbaar. Klimaatbeleid = inkomenspolitiek.
  http://tinyurl.com/zktfapg

  Dan nog dit: slik niet alles wat je door de fiscus voorgekauwd krijgt!
  http://tinyurl.com/qellxpq

snap er de ballen van en heb een herseninfarct gehad in 2007 maar wou graag mijn archief terug van 2012 en niemand kan dat waarmaken

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s