Het is weer tijd voor onze vogelvrienden

De winter komt er weer aan en nu kun je al bij Jumbo vogelpakketen halen dus wat let je?

006  010

het is nu al druk  012

Zie ook: https://voorzieners.wordpress.com/2009/12/29/het-wordt-weer-koud-en-denkt-u-aan-de-vogels/

Heb je wel eens een “bijzon” gezien overigens?

014Foto gemaakt gistermiddag

Denkt ook om de vogels ??

Spreeuw

Bron:
http://www.vogelbescherming.nl/Vogels in de winterSchaatsen op natuurijs, eindelijk kan het weer! Een feest voor veel Nederlanders.
Voor vogels is het helaas geen feest. Ze moeten elke dag weer vechten voor hun bestaan, voortdurend op zoek naar voedsel dat bij vorst steeds moeilijker te vinden is. Een strenge vorstperiode wordt voor een aantal soorten vogels een probleem. Roerdompen en ijsvogels bijvoorbeeld hebben open water nodig om vis te vangen. En door de sneeuw komen steenuilen en kerkuilen moeilijker aan muizen.In een koude winter zullen meer vogels sterven door voedselgebrek, dat is niet te voorkomen. Dat is een normaal en natuurlijk verschijnsel en op zich niet verontrustend. Maar na de winter moeten deze vogels wel de kans krijgen weer een gezonde populatie op te bouwen. Eentje die tegen een stootje kan.Bescherming van hun leefgebied is daarvoor absoluut noodzakelijk. En daar zet Vogelbescherming Nederland zich voor in.Voor gezonde moerasgebieden waar de roerdompen kunnen broeden. Voor natuurvriendelijk platteland waar steen- en kerkuilen hun jongen kunnen grootbrengen. Voor beken met natuurlijke oevers waar ijsvogels hun nestholen kunnen graven. Het verleden heeft bewezen dat veel vogelsoorten fors in aantal toenemen door effectieve beschermingsmaatregelen.Maak daarom nu een warm gebaar voor onze vogels, en steun Vogelbescherming met een eenmalige ‘winterdonatie’. Dat kan online of via giro 656500. Met uw bijdrage kunnen wij de ‘winterschade’ aan de vogelstand via ons beschermingwerk herstellen!

Vogels voeren

De vogels in uw tuin of buurt, zoals koolmees, pimpelmees, huismus, merel en roodborst kunt u zelf door de winter helpen door te voeren. Dat is nog leuk ook, want de vogels laten zich dan prachtig zien. Zo kunt u vetbollen en pindaslingers ophangen. Er is ook speciaal voer op de markt, voor op een voertafel of in een silo.

(1) Vogels om het huis moeten pas worden gevoerd, als natuurlijk voedsel schaars wordt. Dat is het nu wel. Niet dat de vogels anders niet overleven, maar bij strenge vorst sterven er wel veel aan voedselgebrek. Voor mezen kan men lege kokosnotendoppen of kartonnen bekertjes vullen met een mengsel van gesmolten vet en vogelzaad, dat stolt tot een stevige massa. Hang nooit halve kokosnoten op, want op het vruchtvlees ontwikkelt zich salmonella, waaraan de vogels sterven.

(2) Een voerhuisje, waarin etensresten voor de vogels kunnen worden neergelegd, moet onbereikbaar zijn voor katten. Geplaatst op een paal van 1,5 m hoogte, ver van bomen en hekken, is het veilig voor de vogels. Laat etensresten niet langer dan een dag liggen. Anders bederft het en gaan de vogels dood als ze ervan eten. Vooral mussen, mezen en spreeuwen maken gebruik van een voerhuisje. Roodborstjes, merels en andere vogels komen wel op open voertafels zonder dak.

(3) Als er weinig bessen meer aan de struiken hangen, kan men merels, koperwieken, kramsvogels en zanglijsters helpen door appels die niet meer voor consumptie geschikt zijn, in de tuin neer te leggen. Snijd ze door, want vogels hebben moeite met de taaie schil. Ook klokhuizen kunnen in een hoek van de tuin worden gedeponeerd, in de luwte, maar wel zo dat katten de voerplek niet ongemerkt kunnen naderen. Vogels moeten het gevaar al van ver kunnen zien aankomen.

(4) Vogels hebben nu vooral dringend behoefte aan vetten. Een mezenrestaurant is makkelijk gemaakt. Rijg ongebrande pinda’s aan een draad en hang het snoer hoog, zodat katten er niet bij kunnen. Pinda’s zijn ook in netjes op te hangen. Reuzel of vet kan worden gesmolten en vermengd met krenten, zangzaad en zonnebloempitten. Laat het in een schaaltje stollen met een katoenen ophangdraad erin. Haal het schaaltje eraf (even in heet water) en hang de bol op aan een hoge tak.

(5) Ook in een strenge vorstperiode is drinken voor vogels geen probleem, zolang er losse sneeuw ligt. Maar als ook de sneeuw bevriest, kunnen vogels moeilijk aan water komen. Fijngestampt ijs wordt ook door vogels opgepikt. Als u drinkwater klaar zet, doe er dan suiker in om bevriezen uit te stellen. Leg een paar grote stenen in de waterschaal of span gaas laag over het water om de vogels het baden te beletten. Vogels die bij vorst baden, kunnen longontsteking krijgen.

Voor een centen maakt u vogels blij !

Tn_020een heel brood voor 49 ct
Hoi Folks
.
Ik wil in deze koude tijden toch weer effe aandacht vragen voor ons gevederde vrienden..
.
Het zal u de kop niet kosten en het geeft veel voldoening..
.
Een heel wit brood kost b.v. bij Dirk van de Broek nog minder als 50 cent en kunt u heel wat vogelmagen mee vullen en misschien een goed idee om ook eens een paar van die broden te kopen en uit te delen ?
.
De vogels zullen u dankbaar zijn..
.
.
Tn_021 Tn_040 Tn_038 Tn_037 Tn_036 Tn_035 Tn_034 Tn_032 Tn_028 Tn_010 Tn_001

 

Advertenties

Over voorziener

Ben 74 jaar inmiddels en heb interesse in de politiek en hoe wij met zijn allen leven op deze wereld van nog 13.000 km doorsnede en we elkaar bevechten meestal om dat rotgeloof
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het is weer tijd voor onze vogelvrienden

  1. Ik heb de vetbolletjes en ander lekkers al hangen,zoals ieder jaar:fantastisch om een stuk of 30 vogeltjes voor je raam te zien smullen!

snap er de ballen van en heb een herseninfarct gehad in 2007 maar wou graag mijn archief terug van 2012 en niemand kan dat waarmaken

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s