Heeft u ook een HUURVERLAGING gekregen?

HUIZENAFBEELDING

Mijn dochter moet opeens 60 euro minder huur betalen per maand en was er wel blij mee

Schijnt een nieuw puntensysteem te zijn sinds 1 oktober

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/inhoud/puntensysteem-huurwoning/puntensysteem-en-woz

Puntensysteem en WOZ

Een gewilde sociale huurwoning heeft meer waarde voor huurder en verhuurder. Om de marktwaarde mee te laten wegen bij de berekening van de huurprijs, geldt per 1 oktober 2015 een nieuw puntensysteem. De belangrijkste wijziging is dat de WOZ-waarde van de woning meetelt in de berekening van het aantal punten.

Onderdelen die niet meer meetellen in puntensysteem

Per 1 oktober 2015 geldt een nieuw puntensysteem (woningwaarderingsstelsel). Hierdoor tellen de volgende onderdelen niet meer mee bij de berekening van het aantal punten:

 • woonvorm;
 • woonomgeving;
 • hinderlijke situaties;
 • schaarstepunten.

Berekening punten voor de WOZ-waarde

Bereken de punten voor de WOZ-waarde als volgt: Voor elke € 7.900 van de WOZ-waarde: 1 punt. Voor de WOZ-waarde gedeeld door de oppervlakte per € 120: 1 punt.

Voorbeeld:

WOZ-waarde is € 150.000 en woningoppervlakte is 70 m2.         150.000/7.900 = 18,99 punten  150.000/70/120 = 17,86 punten Totaal = 36,85 punten Na afronding = 37

Bij deze berekening gelden 3 regels:

 • U rekent altijd met een WOZ-waarde van minimaal € 40.000.
 • Bij een nieuwbouwwoning geldt de WOZ-waarde na oplevering. Als de WOZ-beschikking nog uitging van een woning in aanbouw moet u uitgaan van het taxatieverslag van de gemeente. U hanteert dan de eindwaarde van de woning en de grondwaarde uit dat taxatieverslag.
 • De laagste uitkomst is altijd 40 als de andere punten van de woning minimaal 110 bedragen en de woning is gebouwd in de periode 2015-2019.

De hiervoor aangegeven kengetallen (€ 7.900 en € 120) zullen jaarlijks per 1 juli (opnieuw) worden vastgesteld. Naast de WOZ-waarde zijn er nog andere onderdelen die meetellen in de berekening van het aantal punten. Denk aan oppervlakte van de woning en energielabel. Ook als een woning een monument is, telt dit mee. Een verhuurder is niet verplicht het aantal punten van een woning per 1 oktober 2015 aan de huurder door te geven. U kunt zelf het aantal punten van een woning berekenen via de Huurprijscheck van de Huurcommissie.

Alleen huurverhoging door nieuw puntensysteem bij nieuwe huurcontracten

Het nieuwe puntensysteem kan alleen bij nieuwe huurcontracten leiden tot het optrekken van de huur tot de maximale huurprijsgrens. Bij bestaande huurcontracten moet de verhuurder zich houden aan de wettelijk vastgelegde huurverhoging. De regering beslist jaarlijks met welk percentage de huur mag stijgen.

Bij bestaande huurcontracten leidt het nieuwe puntensysteem per 1 oktober 2015 niet tot een extra huurverhoging. De huur kan per 1 oktober 2015 wel worden verhoogd als de huurprijs in juli 2015 niet was verhoogd vanwege de punten.

Nieuwe puntensysteem alleen voor zelfstandige huurwoningen

Het nieuwe puntensysteem geldt alleen voor zelfstandige sociale huurwoningen. Voor onzelfstandige woonruimte (zoals een kamer in een studentenhuis) verandert niets.

Geen puntensysteem bij geliberaliseerd huurcontract

Het puntensysteem geldt niet bij geliberaliseerde huurcontracten. Dat zijn huurcontracten in de vrije sector waarbij de maandelijkse huur op de begindatum hoger is dan de liberalisatiegrens. De liberalisatiegrens in 2015 is € 710,68. Dat betekent dat huurcontracten die in 2015 ingaan met een aanvangshuurprijs boven € 710,68 per maand, geliberaliseerd zijn.

Advertenties

Over voorziener

Ben 74 jaar inmiddels en heb interesse in de politiek en hoe wij met zijn allen leven op deze wereld van nog 13.000 km doorsnede en we elkaar bevechten meestal om dat rotgeloof
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Heeft u ook een HUURVERLAGING gekregen?

 1. G.Deckzeijl zegt:

  60 euries minder? Juich niet te vroeg, dat is nl. echt niet definitief.
  De huur gaat zoals iedereen weet(maar er NIKS tegen doet), ieder jaar OMHOOG.!!!
  Dat en meer op: http://tinyurl.com/nrj489n

  • voorziener zegt:

   Tuurlijk juich ik niet te vroeg want nu kunnen ze met nieuwe contracten NOG MEER de huur verhogen en je weet toch wel dat we een maffiaregering hebben?
   Die heulen al jaren met de vastgoedbonzen en spelen elkaar de bal toe

snap er de ballen van en heb een herseninfarct gehad in 2007 maar wou graag mijn archief terug van 2012 en niemand kan dat waarmaken

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.